Doorgaan naar inhoud
-10% op je eerste bestelling met code WELKOM
-10% op je eerste bestelling met code WELKOM
een tikkeltje meer weten: alles over glijmiddelen

Alles over glijmiddelen

Wanneer gebruik je glijmiddel?

Glijmiddel kan om verschillende redenen prettig zijn om te gebruiken. Het is echt heel normaal om glijmiddel bij de hand te hebben. Welk glijmiddel je wanneer gebruikt is afhankelijk van jouw voorkeur en de situatie. Wanneer wordt glijmiddel vaak gebruikt?  

Verminderen van wrijving:

Tijdens seksuele activiteit kan wrijving ongemak of irritatie veroorzaken, vooral als er niet voldoende natuurlijke smering aanwezig is. Glijmiddel helpt om deze wrijving te verminderen en het comfort te vergroten.

Droogheid:

Vrouwen kunnen last hebben van vaginale droogheid. Dit kan het gevolg zijn van hormonale veranderingen, medicijngebruik, stress, of andere factoren. Glijmiddel kan helpen om dit ongemak te verlichten en een soepelere seksuele ervaring te bieden.

Intimiteit na de overgang:

Veel vrouwen ervaren minder of meer vaginale droogheid na de menopauze. Glijmiddel maakt de seksuele ervaring comfortabeler voor vrouwen die met dit probleem te maken hebben.

Anale seks:

Anale penetratie vereist doorgaans extra smering vanwege het gebrek aan natuurlijke vochtigheid in dat gebied. Glijmiddel op waterbasis of siliconenbasis kan hierbij helpen.

Gebruik van seksspeeltjes:

Bij het gebruik van seksspeeltjes kan glijmiddel de ervaring verbeteren, bijvoorbeeld bij het inbrengen van de toy of bij de wrijving van het speeltje over gevoelige delen. Let op dat je bij siliconen toys een glijmiddel gebruikt op waterbasis!

Medische procedures:

Glijmiddel wordt ook vaak gebruikt bij medische procedures, zoals inbrengen van tampons, katheters, of instrumenten bij de Gynaecoloog.

Condoomgebruik:

Het gebruik van glijmiddel kan het comfort verhogen bij het dragen van condooms. Het kan ook helpen om het risico op condoombreuk te verminderen. Gebruik in dit geval nooit glijmiddel op oliebasis!

Just for fun:

Sommige mensen gebruiken glijmiddel simpelweg om het genot te vergroten, want het is ook gewoon lekker om gladheid te voelen!

Het is belangrijk om het juiste type glijmiddel te kiezen op basis van je behoeften en eventuele gevoeligheden. Als je glijmiddel wilt gebruiken, kun je experimenteren met verschillende soorten en merken om te ontdekken wat het beste voor jou werkt.

Kun je glijmiddel gebruiken als je zwanger wilt worden?

Ja, je kunt glijmiddel gebruiken als je zwanger wilt worden, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het kiezen van het type glijmiddel. Sommige glijmiddelen verminderen de beweeglijkheid van sperma en daardoor wordt de kans op bevruchting lager. Dit geldt met name als het glijmiddel conserveringsmiddelen of andere chemicaliën bevat die schadelijk kunnen zijn voor sperma.

Wil je zwanger worden en toch glijmiddel gebruiken, zoek dan een glijmiddel met ingrediënten die de sperma niet schaden. Je wilt dan een glijmiddel dat ervoor zorgt dat de zuurtegraad, de ph waarde, in de vagina niet wordt verstoord. Deze glijmiddelen heten ‘sperma-vriendelijke glijmiddelen’ of ‘vruchtbaarheidsglijmiddelen’. Deze glijmiddelen zijn doorgaans vrij van schadelijke chemicaliën en zijn ontworpen om de natuurlijke omgeving van sperma zo min mogelijk te verstoren. Laat je informeren bij je drogist, apotheek, arts of vruchtbaarheidsspecialist.

Is glijmiddel een anticonceptiemiddel en beschermt het tegen soa’s?

Nee, glijmiddel is geen op zichzelf staand anticonceptiemiddel. Als je op zoek bent naar anticonceptie om zwangerschap te voorkomen, zijn er specifieke anticonceptiemethoden die je kunt overwegen, zoals condooms, anticonceptiepillen, spiraaltjes, hormonale injecties, implantaten, en meer. Bespreek met je huisarts welke anticonceptiemethode het beste bij jou en je gezondheid past.

Er bestaan ‘zaaddodende’ glijmiddelen die je kunt gebruiken in combinatie met een andere anticonceptiemethode. Maar alleen zaaddodend glijmiddel gebruiken is dus niet voldoende om niet zwanger te worden! Glijmiddelen zijn in de eerste plaats bedoeld om wrijving te verminderen en het comfort te vergroten, maar beschermen niet tegen zwangerschap of seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).

Vorig artikel Wat is BDSM?
Volgend artikel Controleer je ballen en trek op tijd aan de bel bij zaadbalkanker

Blog posts

Over een tikkeltje meer weten

In deze rubriek verzamelen we artikelen die van pas komen bij een gezond, veilig en fijn seksleven. Ook geven we uitleg bij actuele onderwerpen en bepaalde producten die niet voor iedereen even voor de hand liggend zijn. Heb je een vraag die we moeten behandelen? Laat het ons weten!