Doorgaan naar inhoud
-10% op je eerste bestelling met code WELKOM
-10% op je eerste bestelling met code WELKOM
welke condoommaat moet je hebben? Olifant met meetlint. tikkeltje.nl

Condooms, welke maat past bij jou?

Je bent op zoek naar condooms, maar je vindt het lastig de juiste maat te bepalen? Op deze pagina gaan we je helpen. Maar voordat we verder gaan willen we eerst even wat kwijt over de grootte van de penis in het algemeen. De ‘normale’ maat voor een penis bestaat niet. Net zoals mensen zelf bestaan ze in alle maten. Dikkere en dunnere, langere en kortere. Het idee dat een penis te klein zou zijn, is meestal ingebeeld. Kijk je veel naar porno en zie je daar hele grote penissen voorbij komen, en voel je je hierdoor wat slecht bedeeld door de natuur. Wees gerust. De acteurs worden veelal op maat geselecteerd en je ziet ze altijd in opgewonden toestand. Het is ook niet waar dat vrouwen het liefst vrijen met een man met een enorme penis. In tegendeel. En nog belangrijker, de tevredenheid over seks hangt volgens studies echt niet af van de maat van de penis.

Condooms en maten

En hoe zit het nu met de condoommaten? Je wilt een condoom dat niet knelt. Want te strakke condooms kunnen scheuren. Je wilt ook geen condoom dat te ruim is, waardoor hij niet goed blijven zitten. Om te zorgen dat iedereen veilig en fijn kan vrijen zijn er condooms beschikbaar in alle maten. Op elke penis past een dekseltje. De vraag is, hoe weet je welke maat je moet kiezen?

Voor een condoom is de omtrek van je penis het belangrijks, niet de lengte. Als een condoom ietsje te lang lijkt, dan rol je hem net niet helemaal af. In het zeldzame geval dat hij te kort lijkt, rol je hem maximaal af, maar neem vooral geen grotere maat, want dat verlies je hem misschien tijdens het vrijen.

Je penis opmeten

Nu gaan we meten. Om de omtrek te bepalen voor een condoom zorg je dat je eerst een erectie hebt. Houdt een meetlintje bij de hand. Meet vervolgens halverwege je penis de omtrek.  Aan de hand van onderstaand overzicht kun je vervolgens de beste maat bepalen voor jouw condoom.

  • Bij een omtrek kleiner dan 10 centimeter, dan kies je condoom maat 47 mm.
  • Bij een omtrek tussen 10 en 11 centimeter is je condoom maat 49 mm.
  • Bij een omtrek tussen 11 en 11,5 centimeter is je condoom maat 53 mm.
  • Bij een omtrek tussen 11,5 en 12 centimeter is je condoom maat 57 mm.
  • Bij een omtrek tussen 12 en 13 centimeter is je condoom maat 60 mm.
  • Bij een omtrek tussen 13 en 14 centimeter is je condoom maat 64 mm.
  • Bij een omtrek groter dan 14 centimeter is je condoom maat 69 mm.

NB: De condoom maat is uitgedrukt in millimeters. Dit is de zogenaamde nominale breedte (in het Engels nomimal width). Dit is dus niet de omtrek. De condoom maat beschrijft de breedte van het condoom als uitgerold en plat op tafel ligt.

Een condoom kopen

Niet alle condoommerken hebben alle maten. Lees bij het kopen van een condoom dus de informatie goed door. Mocht je goed hebben gemeten en na gebruik toch nog twijfelen of het de juiste maat is, dan kun je een keer een maatje groter of kleiner proberen of nog een keer meten. Wijk nooit te veel af van de maattabel, want te los of te straks is echt niet goed. Bij een strakkere condoom zal het iets langer duren om klaar te komen, maar je erectie wordt erdoor wel iets steviger. Kies je voor een tikkeltje groter, dan wrijft het condoom iets meer over je huid. Dat geeft een tinteling, waardoor je misschien sneller klaar komt. Het belangrijkst is dat de condoom goed blijft zitten en fijn aanvoelt.

Condooms die een tikkeltje anders zijn

En over aanvoelen gesproken… Heb je gezien dat er allerlei speciale soorten condooms bestaan? Bijvoorbeeld met ribbels en smaakjes?

Vorig artikel Wat je moet weten over de penisring, de balringen en de cockring
Volgend artikel Hoe doe ik veilig een condoom om?

Blog posts

Over een tikkeltje meer weten

In deze rubriek verzamelen we artikelen die van pas komen bij een gezond, veilig en fijn seksleven. Ook geven we uitleg bij actuele onderwerpen en bepaalde producten die niet voor iedereen even voor de hand liggend zijn. Heb je een vraag die we moeten behandelen? Laat het ons weten!