Doorgaan naar inhoud
-10% op je eerste bestelling met code WELKOM
-10% op je eerste bestelling met code WELKOM
verschillende soorten glijmiddel uitgelegd door de blog tikkeltje.nl meer weten

Welke soorten glijmiddelen bestaan er?

Wat is glijmiddel?

Glijmiddel gebruik je om wrijving te verminderen tijdens seks. Ook wordt glijmiddel vaak gebruikt voor medische toepassingen zoals bij het inbrengen van voorwerpen in het lichaam, zoals tampons of medische instrumenten. Met glijmiddel vergroot je het comfort en voorkom of verminder je eventuele ongemakken of irritaties die kunnen ontstaan door wrijving. Glijmiddel kan op waterbasis, siliconenbasis of oliebasis zijn en wordt meestal aangebracht op het gebied waar wrijving kan optreden. Het is verkrijgbaar in flesjes en tubes van verschillende formaten. Er bestaan drie soorten glijmiddel, die niet allemaal geschikt zijn voor hetzelfde doel. Ze bevatten verschillende ingrediënten die anders reageren. Je kunt kiezen uit de volgende drie hoofdgroepen: op waterbasis, op siliconenbasis of op olie- of vaselinebasis.

Wat zit er in glijmiddel?

Het is belangrijk om te weten dat sommige ingrediënten in glijmiddel allergische reacties, huidirritaties of andere problemen kunnen veroorzaken, vooral bij mensen met gevoelige huid of bepaalde allergieën. Bij het kiezen van een glijmiddel is het een goed idee om de ingrediëntenlijst te bekijken en, als je gevoelig bent voor bepaalde stoffen, te kiezen voor een glijmiddel dat deze ingrediënten niet bevat.

Hieronder staan de ingrediënten die vaak in de verschillende soorten glijmiddelen zitten:

Glijmiddel op waterbasis

  • Water: Dit is de belangrijkste basis van het glijmiddel.
  • Glycerine: Dit kan helpen om het glijmiddel glad en vochtig te houden, maar sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor glycerine en ervaren irritatie.
  • Propyleenglycol: Een ander ingrediënt dat helpt bij het behouden van vochtigheid.
  • Hydroxyethylcellulose: Een verdikkingsmiddel dat de textuur van het glijmiddel kan verbeteren.
  • Conserveringsmiddelen: Om de houdbaarheid van het product te verlengen.

Glijmiddel op siliconenbasis

  • Siliconen: Dit zijn synthetische polymeren die langdurige smering bieden.
  • Dimethicone: Een veel voorkomende siliconenverbinding die zorgt voor de gladheid en duurzaamheid van het glijmiddel.

Glijmiddel op oliebasis of vaseline

  • Plantaardige oliën (zoals kokosolie, jojoba-olie): Deze oliën kunnen een goede smering bieden, maar ze zijn niet niet altijd veilig, lees hieronder waneer je ze het beste niet gebruikt.
  • Minerale oliën: Deze kunnen ook als basis worden gebruikt, maar ook deze zijn niet altijd veilig in gebruik.

Wanneer gebruik je welk glijmiddel wel of juist niet

Waterbasis glijmiddel 

WEL DOEN
Eigenlijk is glijmiddel op waterbasis in alle gevallen een veilige keuze, vooral in combinatie met seksspeeltjes.
NIET DOEN
Bij een heel langdurige vrijpartij, want deze glijmiddelen drogen iets sneller op.

Siliconen glijmiddel

WEL DOEN
Glijmiddel met siliconen is vaak wat dikker van aard en wordt niet opgenomen in de huid. Hierdoor werkt het glijmiddel langer.
NIET DOEN
Maar gebruik deze glijmiddelen niet in combinatie met seksspeeltjes op siliconen of rubberbasis. Siliconen kunnen het oppervlak van je speeltjes aantasten!

Olie of vaseline glijmiddel 

WEL DOEN
Voor massages, maar let op:
NIET DOEN
Gebruik geen glijmiddel op oliebasis in combinatie met latexcondooms. Olieachtige bestanddelen kunnen de latex aantasten. Ook voor je seksspeeltjes is olie niet goed.
Gebruik heen olie producten op je mooie beddengoed. Olieachtige producten geven vlekken
Bij vaginaal gebruik is vaseline of olie niet geschikt. Het kan leiden tot huidirritaties en dat is wel het laatste wat je wilt!

Speciale categorie: Hybride glijmiddelen

Hybride glijmiddelen bevatten meestal een combinatie van water en siliconen. Er bestaan ook hybride glijmiddelen met een mix van olie en water. De hiervoor beschreven eigenschappen gelden dus ook voor deze condooms afhankelijk van de combinatie van ingrediënten. Een combinatie met olie, kun je dus niet gebruiken in combinatie met latex condooms!  Het voordeel van hybride glijmiddelen is dat ze de huid tijdens penetratie hydrateren en langer glad blijven dan glijmiddelen op enkel waterbasis. De hybride glijmiddelen worden vooral gebruikt voor anale seks en het inbrengen van speeltjes met een grotere diameter.

 

Vorig artikel Hoe trek je latex kleding en lingerie aan?

Blog posts

Over een tikkeltje meer weten

In deze rubriek verzamelen we artikelen die van pas komen bij een gezond, veilig en fijn seksleven. Ook geven we uitleg bij actuele onderwerpen en bepaalde producten die niet voor iedereen even voor de hand liggend zijn. Heb je een vraag die we moeten behandelen? Laat het ons weten!