Doorgaan naar inhoud
-10% op je eerste bestelling met code WELKOM
-10% op je eerste bestelling met code WELKOM
Michelangelo en vertutting rondom de Sixtijnse kapel. Een Tikkeltje.nl geschiedenis

Michelangelo en de 16e eeuwse vertrutting

Wie ooit het Vaticaan heeft bezocht, heeft misschien ook het geluk gehad de prachtige Sixtijnse Kapel te bewonderen. Je komt er oog in oog te staan met een overdonderd schouwspel aan muur- en plafondschilderingen. De schilder? Michelangelo Buonarotti.

Een hels karwei in De Sixtijnse kapel

Hij begon in 1508 met het plafond van dit immense meesterwerk. Oorspronkelijk was dit een blauw plafond met gouden sterren, maar paus Julius II wilde wat anders. Geld speelde niet echt een rol, dus vroeg hij Michelangelo om voor 3000 gouden munten de twaalf apostelen en het scheppingsverhaal af te beelden op dit maar liefst 460 vierkante meter grote gewelfde plafond. Het bouwen van een steiger was wel even een ding, want het plafond is meer dan 20 meter hoog! Vier jaar lang ploeterde Michelangelo voort. Door een gedicht dat hij schreef aan een goede vriend weten we dat hij echt heeft moeten afzien. Hij had het overduidelijk niet naar zijn zin. Dodelijk vermoeid maakte hij, in een kromme houding met zijn baard rechtovereind terwijl de verfspatten op zijn gezicht drupten, de plafondschildering in 1512 af.

Het Laatste Oordeel van Michelangelo

In 1536 krijgt hij van de nieuwe paus Julius III de opdracht om de achterwand achter het altaar te beschilderen met een afbeelding van Het Laatste Oordeel. Een wand van ongeveer 168 vierkante meter. Ook geen kleintje dus. Michelangelo, die inmiddels echt een beroemd was geworden, accepteert deze opdracht. Maar eigenwijs als hij is, wil hij hier natuurlijk wel zijn eigen invulling aan geven. Hij schilderde maar liefst 400 mensen die naakt of zeer schaarse gekleed door een hemel lijken te zweven.

afbeelding bij artikel met de Sixtijnse Kapel het laatste oordeel

Vertrutting

Circa 4 jaar later is Michelangelo bijna klaar met het Laatste Oordeel. Het moment was bijna daar om het werk tijdens een sfeervolle opening met een glaasje bubbels in de hand te tonen aan de opdrachtgevers en het publiek. Dat liep toch wat minder feestelijk af. Vlak voor hij klaar was kwam de paus met de ceremoniemeester het kunstwerk inspecteren. Volgens bronnen zou de paus op zijn knieën zijn gevallen en hebben geroepen ‘Heer, verlos mij op de laatste dag van mijn zonden!’ Dat was op zich een goed teken, want wat bleek? De paus was zo onder de indruk van de wijze waarop Michelangelo de verloren en angstige zielen had afgebeeld, dat hij er zelf bang van werd. De ceremoniemeester was ook in shock, maar om een andere reden. De grote hoeveelheid naakte geslachtsdelen en borsten… dat kon echt niet door de beugel. Ook anderen in het gezelschap vinden dat al die geslachtdelen echt niet kunnen. In een badhuis alla, maar niet achter het altaar. Toch blijft de paus zelf wel tevreden en laat Michelangelo het werk afmaken. In 1541 zette Michelangelo de laatste toets verf op de muur.

De broekenschilder

Wat Michelangelo gelukkig zelf niet weet is dat 23 jaar later, na zijn dood in 1564, zijn leerling, Daniele da Volterra, werd ingehuurd om alle geslachtsdelen te bedekken met kledingstukken. Vooral broekjes, slips en andere stukken stof … Dat was ook best een forse klus, want het waren niet weinig correcties. Hoe we weten wat er veranderd is? Terwijl Daniele, die de naam broekenschilder kreeg, aan zijn opdracht begon, was ook kunstenaar Marcello Venusti aanwezig in de kapel. Deze schilder maakte een kopie van Het Laatste Oordeel zoals Michelangelo het had geschilderd. Deze ongecensureerde kopie van Het Laatste Oordeel is bewaard gebleven en kun je nu nog bekijken in het museum in Napels.

Het Laatste Oordeel van Marcelo Venusti

Michelangelo en de vertrutting vandaag

Ook het beroemde standbeeld, David, van Michelangelo valt ten prooi aan vertrutting. Niet alleen de 6e ook in de 21e eeuw!

In Florida werd in 2023 verboden om het beroemde beeld van Michelangelo te tonen in de klas. Het zou pornografisch materiaal zijn. Het arme schoolhoofd werd hiervoor zelfs ontslagen.

In Glasgow werd in 2023 een poster van een pizzeria in de ban gedaan, die het beeld van David had gebruikt om zijn pizza’s aan te prijzen. De naakte David van Michelangelo eet op de poster een pizza. De begeleidende tekst was: It doesn’t get more Italian (Italiaanser wordt het niet). Echt heel sneu, want mooi was de poster wel.

 

 

Vorig artikel Abélard en Héloïse, dé love story uit de Middeleeuwen

Blog posts

  • Wat is Kamasutra, Kamasoetra, Kama Sutra
    maart 22, 2024

    Wat is Kamasutra, Kamasoetra, Kama Sutra

    Dat Kamasutra, Kamasoetra of Kama Sutra iets met seks te maken heeft weten we wel. En dat er een beurs bestaat met die naam en dat daar geen postzegels worden verhandeld weten we ook. Maar wat is Kama Sutra eigenlijk? Waar komt het vandaan? En moeten we de tekst serieus nemen?
    Nu lezen
  • Harems en de Odalisk van Ingrès
    februari 20, 2024

    Harems en de Odalisk van Ingrès

    Bijna iedereen heeft dit levensgrote schilderij wel eens gezien. Is het niet in het Louvre, dan wel op een foto. Maar wie is nu deze dame die ons zo geheimzinnig aankijk en waarom werd ze vastgelegd op doek? Volgens de titel van het schilderij is ze een Odalisk.
    Nu lezen

Over een tikkeltje geschiedenis

In een tikkeltje geschiedenis brengen we je de allermooiste, onroerendste, of gekste verhalen en bijzondere weetjes uit de geschiedenis van de liefde en de erotiek. We hebben de inhoud getoetst aan verschillende bronnen en denken de gebeurtenissen uit het verleden correct weer te geven, maar staan altijd open voor het aanbrengen van verbeteringen. Laat het ons weten!

een tikkeltje Geschiedenis

een tikkeltje Geschiedenis

In een tikkeltje geschiedenis brengen we je de allermooiste, onroerendste, of gekste verhalen en bijzondere weetjes uit de geschiedenis van de liefde en de erotiek. We hebben de inhoud getoetst aan verschillende bronnen en denken de gebeurtenissen uit het verleden correct weer te geven, maar staan altijd open voor het aanbrengen van verbeteringen. Laat het ons weten!

contact