Doorgaan naar inhoud
-10% op je eerste bestelling met code WELKOM
-10% op je eerste bestelling met code WELKOM
Wie was Valentijn en waar komt Valentijnsdag vandaan? Lees het op Tikkeltje.nl

Wie was Valentijn en waar komt Valentijnsdag vandaan?

Valentijn kennen we natuurlijk allemaal van Valentijnsdag. We sturen lieve kaartjes en berichtjes, koken romantische diners en als je er echt voor gaat, strooi je overal hartjes en rode rozen in het rond. Het ware verhaal achter Valentijn was waarschijnlijk wat minder lieflijk en feestelijk.

Was Valentijnsdag van oorsprong een romeins festival?

De oorsprong zou kunnen het oude heidense festival Lupercalia kunnen zijn. Het eerste feest was waarschijnlijk al 6 eeuwen voor Chr. Net als de moderne Valentijnsdagvakantie, werd dit romeinse festival tussen 13 en 15 februari gevierd. De festiviteiten gingen gepaard met feesten en koppelen van partners.

Vruchtbaarheid en zweepslagen

In tegenstelling tot onze Valentijnsdag was dit echter een ruw feest vol losbandigheid, bloed en opoffering. Het was de traditie dat de huid van een geofferde geit in reepjes werd gesneden en in bloed werden gedoopt waarmee de priesters hun lichaam versierden. Van andere delen van de geit werden zwepen gemaakt. Half naakt renden de priesters door de straten en sloegen het publiek met de zweepjes. Vooral vrouwen. Door de zweepaanraking zou onheil worden afgezworen en de vruchtbaarheid worden vergroot.

De eerste blind dates

Ook werden tijdens Lupercalia lootjes getrokken uit een grote pot. Mannen mochten een briefje uit de pot halen waarop de naam van een vrouw stond. Die vrouw zou dan gedurende het feest zijn partner zijn. Je kon het dus (al dan niet) treffen, want seks was natuurlijk onderdeel van het feest.

Valentijnsdag

Toen steeds meer Romeinen afstand deden van hun heidense overtuiging en het christendom gingen omarmen, zou de Lupercalia viering door de paus worden verboden rond 494 na Chr. Hoewel er geen bewijzen zijn dat er een verband is tussen Lupercalia en Valentijnsdag zijn er bronnen die beweren dat Valentijnsdag, ter ere van de martelaar Sint Valentijn, hiervoor in plaats is gekomen. Het feest was immers zo populair dat er toch echt iets voor in de plaats moest komen.

Wie was Valentijn en wat betekende hij voor de liefde?

Er zijn bestaan twee christelijke martelaren met de naam Sint Valentijn. De een was een priester uit Rome en de andere was een bisschop uit Terni. Waarschijnlijk gaat het hier om dezelfde man. Ze levenden in de tijd van de Romeinse keizer Claudius II, de van 269 tot 270 na Chr. de scepter zwaaide. Hij veroordeelde Valentijn ter dood. Over de toedracht, doen twee legendes de ronde.

Legende 1: De mislukte bekering

De eenvoudige oudste versie is dat keizer Claudius II Valentijn wilde bekeren tot het heidense romeinse geloof. Toen Valentijn dit weigerde en, andersom, de paus probeerde te bekeren tot het christelijke geloof, heeft Claudius hem laten executeren. Maar vlak voor dat dat gebeurde zou Valentijn een wonder hebben verricht door de ogen van de blinde dochter van zijn cipier te genezen.

Legende 2: Het geheime trouwloket

De andere modernere versie van de geschiedenis heeft wat meer relatie tot de sentimentele liefde waarmee we Valentijnsdag in verband brengen. Volgens deze legende kwam op een dag een jong paar bij Valentijn met de vraag of hij hen wilde trouwen. Hij was een soldaat uit het Romeinse leger en zij een christelijk meisje. Dit mocht niet, want er was een wet die het soldaten verbood te trouwen. Een getrouwde soldaat zou minder heldhaftig en strijdbaar zijn. Maar bisschop Valentijn plaatste de liefde echter boven de wet en trouwde het stelletje. Dat ging natuurlijk als een lopend vuurtje rond en hij werd hét geheime trouw loket voor soldaten. Inschrijven in de burgerlijke stand was bestond in die tijd niet, want je trouwde alleen voor de kerk. En je mocht geen seks hebben voor het huwelijk. Snel trouwen was dus voor veel stelletjes een uitkomst!

De eerste valentijnskaart

Helaas liep het niet goed af voor bisschop Valentijn. Toen Claudius achter de illegale trouwpraktijken kwam, veroordeelde hij Valentijn tot de dood. Op de avond voor hij gedood werd, zou Valentijn de eerste ‘valentijnskaart’ hebben geschreven. Hij stuurde een briefje aan de blinde dochter van zijn cipier, die toen ze het briefje ontving, ineens weer kon lezen. Wat er op het briefje stond? Hoe kan het ook anders: “Van jouw Valentijn”.

Valentijnsdag weetjes

  • In 2019 deden 29% van de Nederlanders iets speciaals met Valentijnsdag. Vooral de millennials geboren tussen 1981 en 1995 zijn hierin actief (40%).
  • Het aantal verstuurde valentijnskaarten zou tijdens de coronacrisis zijn verviervoudigd! Een op de drie van de kaarten werd aan familie gestuurd. Vooral naar ouders en schoonouders. Circa 84% van de afzenders was vrouw
  • De meeste huwelijksaanzoeken worden gedaan op? … Valentijnsdag.
  • Op Valentijnsdag wordt ook het ja-woord vaak gegeven. In de Filippijnen vinden op die dag zelfs massa-ceremonies plaats.
  • Valentijnsdag is niet hip in Duitsland. Daar is 14 februari een nationale ongeluksdag, dus geen goede dag om het geluk in de liefde op te zoeken!
Vorig artikel Ken van Barbie kreeg geen ballen maar wel een auto
Volgend artikel De roekeloze affaire van Sophia Dorothea van Celle en haar knappe graaf

Blog posts

  • Wat is Kamasutra, Kamasoetra, Kama Sutra
    maart 22, 2024

    Wat is Kamasutra, Kamasoetra, Kama Sutra

    Dat Kamasutra, Kamasoetra of Kama Sutra iets met seks te maken heeft weten we wel. En dat er een beurs bestaat met die naam en dat daar geen postzegels worden verhandeld weten we ook. Maar wat is Kama Sutra eigenlijk? Waar komt het vandaan? En moeten we de tekst serieus nemen?
    Nu lezen
  • Harems en de Odalisk van Ingrès
    februari 20, 2024

    Harems en de Odalisk van Ingrès

    Bijna iedereen heeft dit levensgrote schilderij wel eens gezien. Is het niet in het Louvre, dan wel op een foto. Maar wie is nu deze dame die ons zo geheimzinnig aankijk en waarom werd ze vastgelegd op doek? Volgens de titel van het schilderij is ze een Odalisk.
    Nu lezen

Over een tikkeltje geschiedenis

In een tikkeltje geschiedenis brengen we je de allermooiste, onroerendste, of gekste verhalen en bijzondere weetjes uit de geschiedenis van de liefde en de erotiek. We hebben de inhoud getoetst aan verschillende bronnen en denken de gebeurtenissen uit het verleden correct weer te geven, maar staan altijd open voor het aanbrengen van verbeteringen. Laat het ons weten!

een tikkeltje Geschiedenis

een tikkeltje Geschiedenis

In een tikkeltje geschiedenis brengen we je de allermooiste, onroerendste, of gekste verhalen en bijzondere weetjes uit de geschiedenis van de liefde en de erotiek. We hebben de inhoud getoetst aan verschillende bronnen en denken de gebeurtenissen uit het verleden correct weer te geven, maar staan altijd open voor het aanbrengen van verbeteringen. Laat het ons weten!

contact